Jógáról
 
Jógáról általában
Ezen az oldalon olyan alapelveket és általános tudnivalókat találsz, amelyek minden nálunk fellelhető jógairányzatra érvényesek. A jóga alap szaknyelve az ősi indiai nyelv, a szanszkrit, de az órákán e helyett vagy mellett a jobb érhetőség kedvéért gyakran a magyar megfelelőt használjuk. Mivel sok helyen használják a szanszkritot, hasznos lehet ha ezzel is barátkozol.
Jó ha tudod: Egyes jóga ászanáknál irányzatonként eltérőek lehetnek a megnevezések, sőt előfordul, hogy néhány irányzat teljesen másképp tanítja az egyes gyakorlatokat, más-más alapelvek szerint. Mindenki másra helyezi a hangsúlyt: valaki arra, hogy jól érezd magad, valaki arra, hogy tökéletesen végezz egy-egy gyakorlatot. Ezért érdemes több tanárt és stílust megnézned, amíg megtalálod a saját egyéniségednek megfelelő oktatót.
A Jóga szó jelentése
A jóga önmagunk megismerésének útja, mely kifinomult testérzetet, a befele figyelés képességét éleszti fel bennünk. Jóga közben csak magunkra figyelünk, a belső érzeteinkre, a külvilág erre az időre másodlagos lesz. A jóga fejleszti a test-lélek-szellem egyensúlyát. Hangsúlyozza a rendszeres gyakorlást, mellyel tartós eredmények éhetők el. A jóga szó Patanjali (kb. 2500 évvel ezelőtt) szerint a gondolathullámok uralása, lecsendesítése.